Hans Hedberg Museum

Konstnären, skulptören och keramikern Hans Hedberg föddes 1917 i Köpmanholmen några mil söder om Örnsköldsvik.

Hans Hedberg började som målare och studerade bland annat hos Otte Sköld (1939 – 1944) och hos Isaac Grunewald (1944 – 1945). Måleriet fortsatte han studera vid Kungliga Danska Akademien i Köpenhamn (1945 – 1946) och vidare vid Colarossis målarskola i Paris 1946. Keramik studerade han vid Instituto d’Arte Della Ceramica i Faenza 1947 – 48.

Han var den i internationella expertkretsar välkände svenske keramiske fruktodlaren i Biot på franska Rivieran. Hans berömda ägg, hans svällande pumpor, äpplen, citrusfrukter och plommon i stengods i övernaturlig storlek finns i ett stort antal museer och privata samlingar över hela världen. Dessa fruktskulpturer behöver ingen signatur. De är ”all over signed” av Hans Hedberg, form- och glasyrmästaren, som över ett halvt sekel hade Frankrike som sitt andra hemland.

Glasyrerna på dessa ägg och frukter utvecklades snabbt i uttrycksrikedom och fascinerande lyster, som väckt uppmärksamhet på utställningar och andra konstcentra. Det blev genom åren över hundra framträdanden i stort sett i hela världen och hans ägg och frukter finns i ett 30-tal ledande kollektioner.

Som yngre kollega och vän till tidigare grannar som Matisse, Picasso och sin keramikelev Chagall bidrog Hans Hedberg till att föra den franska Rivierans berömmelse som konstnärligt distrikt vidare. I samband med 80-årsdagen påbörjade några vänner arbetet med att skapa ett museum i hemstaden Örnsköldsvik. Med hjälp av sponsorer och starka ideella engagemang kunde HANS HEDBERG MUSEUM i Arken, inre hamnen Örnsköldsvik, invigas den 4 oktober 1998.

Hans Hedberg avled den 27 mars 2007, 89 år gammal.

Öppettider : Vardagar 8 - 17, fri entré.

Hans Hedberg Museum
Strandgatan 21
891 33 Örnsköldsvik